Väldigt nyttiga scones!
Fredagsmorgon och min lediga dag med andra ord. Det måste ju uppmärksammas på nåt sätt så jag bestämde mej för att baka scones till frulle. Så, började med övriga ingredienser och skulle bara ha i mjöl. Detta visade sig vara mindre lätt eftersom jag bara hade ett par deciliter kvar.. Men scones skulle jag ha, så detta blev en betydligt mycket nyttigare variant!
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl vetekli
1 dl grahamsmjöl
1,5 tsk bakpulver
2 msk socker
Blanda alla blöta ingredienser, häll därefter i mjöl och kli blandat med bakpulver och socker. Rör allt till en jämn, ganska lös smet. Dela i 2 delar och forma dessa till två bollar. Lägg på bakplåtspapper och tryck ut bollarna så de blir ca 1,5 cm tjocka. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter, 175 grader.
Även om det inte blev vetescones så blev det faktiskt riktigt bra. Dessutom höll man sig mätt länge!
Underbar fisksoppa!
Den här fisksoppan är nästan den enda soppa jag lagar nu förtiden. Den är helt otroligt god med både hetta och mycket smak.
5-6 port
5 potatisar
5 morötter
2 palsternackor
3 gula lökar
1 fänkål
1 färsk chili
Olja att steka i
500 g krossade tomater
1,5 l vatten
2 fiskbuljongtärningar
500 g laxfilé
Gör såhär;
Skala och hacka potatis, morötter, palsternackor, lökar och fänkål i lagom stora bitar, ca 1x1 cm. Finhacka chilin. Bryn grönsakerna i olja tills löken börjar mjukna. Tillsätt krossade tomater och därefter vattnet och buljongtärningarna. Låt småkoka tills grönsakerna är klara, ca 30-40 minuter. Dela laxfilén i ganska stora bitar och låt dem sjuda i grytan i några minuter tills de är genomkokta!
När soppan står och kokar kan du även passa på att göra en jättegod crème fraîche att ha i soppan;
Blanda 2 dl crème fraîche med 2 msk sambal oelek, 3 msk majonnäs, salt, peppar samt saften från en halv citron.
Servera soppan i skålar och klicka i ordentligt med crème fraîche! Ät och njut!
Äppelkaka!
Godare äppelkaka finns inte. Förmodligen inte mer onyttig heller, men den är helt klart värd en extra löprunda!
4 syrliga äpplen, ex granny Smith
2 söta äpplen, ex royal gala
200 g margarin
2 dl strösocker
3 msk mörk sirap
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
3,5 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och kärna ur äpplena och skär dessa i tunna skivor. Lägg skivorna i botten på en ugnsäker form. Smält smöret och rör därefter i samtliga andra ingredienser. Blanda till en jämn smet. Fördela smeten över äpplena. Äpplena ska vara helt täckta. Grädda kakan mitt i ugnen i 25 minuter.
Servera med mycket vaniljsås!
Biff Lindström
Blev plötsligt obeskrivligt sugen på biff Lindström. Det är ju inte så konstigt förutom om man ser till den aspekten att jag aldrig har ätit detta förut. Menmen, som allt annat så måste det ju provas! Hade ju visserligen inget recept, så detta blev en variant på biff Lindström. Men gott blev det!
4-5 port
1 kg nötfärs
200 g grovhackade rödbetor
80 g kapris
1 ägg
Salt
Peppar
Blanda ihop samtliga ingredienser till en jämn smet, forma till biffar. Se till att trycka ut biffarna ordentligt, de ska vara något tunnare i mitten för att bli perfekta efter stekning. Stek ca 4 minuter på varje sida, tills biffarna är genomstekta.
Gör under tiden såsen. Blanda ihop samtliga ingredienser;
2 dl smetana
1 tsk grovkornig senap
2 msk majonäs
0,5 tsk chiliflakes
Salt och pepparmix
Servera biffarna med såsen och rostad potatis!