Hummus!
Kan börja med att säga att jag starkt avråder från att äta detta om du ska umgås med folk som inte uppskattar andedräkt som luktar vitlök... (eller så kan man ju använda lite mindre vitlök så ska nog det oxå gå bra). Hur som helst så är denna hummus mycket god och rekommenderas både som dip och som tillbehör till mat.
500 g kokta kikärtor
Saft från en halv citron
0,25 dl vatten
2 msk olivolja
3 vitlöksklyftor
1-2 kryddmått spiskummin
Salt och peppar
Enkelt ska det ju vara, så ha ner samtliga ingredienser i en bunke och mixa ihop med stavmixer till en ganska fast röra. Smaka av med salt och peppar.
Underbara sommar!
Återigen en sommar på jobbet på Coop. I sig ganska trevligt med tanke på hur mycket gladare alla kunder blir så fort vädret tillåter dom att ta fram grillarna. Men sen är det det här med alla upplägg... Kan erkänna att det är sjukt mycket att göra på jobbet på sommaren och inte blir det mindre av att ha en beställning för 30 personer. Samtidigt är det ganska roligt att få vara lite kreativ! Och eftersom jag har mest erfarenhet av att göra upplägg, så brukar det oxå sluta med att det är jag som gör dom. Här är några exemplar som jag har fått nöjet att göra i år:-)
Päronpaj!
Tror jag fastnat lite för att göra pajer för tillfället, men denna gjorde faktiskt <3. Med lite assistans av mej förstås, för jag har fortfarande väldigt svårt att släppa någon helt lös i mitt kök:-) måste säga att han lyckades bra med pajen, den blev verkligen jättegod!
5 st välmogna söta päron, ex anjo
100 g smör
1 dl vetemjöl
1 dl socker
1,5 dl havregryn
1 dl kokos
2 msk sirap
1 dl kellogs special
Kärna ur och skala päronen. Skiva tunt och lägg i botten på en ugnssäker form. Blanda ihop samtliga ingredienser till smuldegen och fördela över päronen. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter på 200 grader.
Servera ljummen med massa vaniljsås!
Jordgubb- och rabarberpaj!
Så otroligt gott. Perfekt blandning mellan syrlig och söt, men det är inte nog med det, den är knäckig oxå! Provade för första gången att göra denna blandning med rabarber och jordgubb i pajform. Säger bara; värt att testa!
6 medelstora stjälkar rabarber
300 g färska jordgubbar
100 g smör
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 dl havregryn
2 dl kellogs special
Ev någon matsked vatten
Skölj och skala rabarbern. Dela stjälkarna i små bitar och lägg i botten på en ugnssäker form. Skölj jordgubbarna och dela dessa i mindre bitar och lägg i formen tillsammans med rabarbern.
Gör smuldegen genom att blanda ihop samtliga ingredienser. Om det enbart är småsmulor kan du ha i lite vatten, men tanken är att det ska vara en riktig smuldeg så den ska inte gå att få ihop helt. När degen är klar är det bara att strö den över rabarbern och jordgubbarna och grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca en halvtimme.
Servera med lättvispad grädde.
Bara att sätta igång! Enkelt är det, och otroligt gott blir det!