Världens näst godaste kolor!

Det är faktiskt sant, denna kola är hur god som helst, men helt ärligt så finns det en lakriskola som är bättre ( jag återkommer med det receptet). Denna kola är hur bra som helst, så rekommenderas starkt att ni provar!

1,5 dl pistaschenötter (skalade)
1 dl sötmandel
1 dl hasselnötter
1,5 dl vetemjöl
1 tsk kanel
2 dl honung
1,5 dl socker
150 gram mörk choklad

Gör såhär;
Sättugnen på 150 grader.
Blanda alla nötter med mjölet och kanelen i en bunke.
Värm honung och socker i en kastrull på låg värme. Koka upp och låt koka någon minut. Ta av kastrullen från plattan och rör i chokladen. Rör till denna är smält.
Blanda därefter i nötblandningen.
Klä en ugnsfast form ( ca 20x20 cm) med bakplåtspapper. Häll i kolasmeten och grädda mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt svalna och skär sedan i lagom stora bitar!

Vill man så kan man ta vit choklad istället för mörk. Blir kanske snäppet godare då faktiskt, honungssmaken kommer fram mer:-) prova er fram, lovar att det inte gör något att man gör denna kola fler gånger:-p


Jordnötsgodis!

Sååå gott, såååå enkelt! Mer behöver faktiskt inte sägas!

Jordnötsgodis med choklad;
40 bitar

1,5 dl ljus sirap
1 dl socker
300 g jordnötssmör
2 dl kokos
7 dl kellogs special K
150 g ljus choklad
150 g mörk choklad

Gör såhär;
Koka upp sirap och socker. Rör ner jordnötssmör och rör till en jämn smet. Rör i kokos och lätt krossade flingor. Tryck ut smeten så den blir ca 1,5 cm tjock på ett bakplåtspapper. Låt svalna något. Smält sedan chokladen på låg värme i micron. Bred den smälta chokladen över jordnötskakan. Ställ kallt tills chokladen stelnat och skär därefter i lagom stora bitar, ca 2x2 cm. Sen är det bara att äta och njuta av dessa underbart goda jordnötsbitar:-)


Vegetarisk lasagne med röda linser!

Att lasagne ska vara en pasta med köttfärsås har varit min bestämda åsikt länge, det är ju sååå gott! Men har på senare tid funderat på att ha en dag (eller en middag iaf) i veckan som är vegetarisk. Så nämnde en kollega häromdagen att han gjort en lasagne med fetaost och röda linser! Sagt och gjort, denna måste provas, klart i klass med köttfärslasagne!

6 port

Tomatsås;
2 msk olja
2 finhackade gula lökar
1 finklippt chili ( mycket lättare att klippa än hacka)
1 liter passerade tomater
2 dl vatten + ev mer att späda med
2,5 dl röda linser ( torkade)
Salt
2 msk torkad oregano

Bechamelsås;
2 msk margarin
2 msk mjöl
7 dl laktosfri mjölk (vanlig mjölk går självklart lika bra)
150 g smulad fetaost
1 tsk riven muskot

Lasagneplattor
1 zucchini skivad i mycket tunna skivor med potatisskalare

1. Hetta upp olja i en kastrull och häll i lök och chili. Bryn i ca 5 minuter. Häll i övriga ingredienser till tomatsåsen och låt koka ca 40 minuter eller tills linserna börjar koka sönder.
2. Gör under tiden bechamelsåsen. Smält margarinet, häll i mjölet och låt detta puttra någon minut. Späd sedan med mjölk allteftersom. Såsen ska vara något tjock. Låt koka ca 5 minuter och smula därefter ner fetaosten. Krydda med muskot.
3. Varva tomatsås, bechamelsås, lasagneplattor och zucchini i en ugnsfast form. Understa lagret ska vara tomatsås och översta bechamelsås. Toppa med vällagrad ost. Grädda i ugnen tills lasagneplattorna är klara, ca 15 minuter!
Ät och njut!


Hel kyckling i ugn!

Jag har faktiskt aldrig provat att laga hel kyckling förut, utan det har alltid blivit filéer och klubbor. Kom därför fram till att det måste provas. Och det blev faktiskt riktigt gott! Detta räcker till ca 4 pers.

Kyckling med rotfrukter:
1 hel kyckling, drygt 1 kg
Palsternacka
Paprika
Potatis
Rödlök
Körsbärstomater
Sötpotatis
Torkad rosmarin
Chiliflakes
Pepparmix
Olivolja

Skölj kycklingen i kallt vatten, dela de större grönsakerna i klyftor och lägg allt på en plåt. Häll olja över kyckling och grönsaker och krydda. Täck hela plåten med aluminiumfolie och ställ in i ugnen i 1 timme i 200 grader. Ta efter en timme bort aluminiumfoliet och grilla kycklingen i 200 grader i 20 minuter.

Jag gjorde en yogurtsås till kycklingen. Man kan självklart göra någon annan sås, men den här passade riktigt bra till!

Yogurtsås med senap:
2 dl yogurt
1,5 tsk senap
2 msk majonäs
1 msk olivolja
Chiliflakes
Pepparblandning
Salt

Blanda ihop samtliga ingredienser och smaka av med peppar och salt!


Ny blogg, massa mat:-)

Så var det dax för en riktig matblogg och inte den tränings och reseblogg min förra utvecklades till! Här är planen att det ska dyka upp massa trevliga och goda recept, så börjar direkt med morgonens kökshändelser.
Måste då även poängtera att det inte bara kommer vara recept där man behöver verktyg som ingen har... Men, eftersom jag fick ett rånjärn i 25-årspresent så var jag ju tvungen att prova!

Vaniljrån:
1,5 dl smält smör
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl mjöl
3 dl vatten + ev lite mer

Blanda samtliga ingredienser till en jämn smet. Värm ditt rånjärn (ni vet, det där järnet som har en självklar plats i alla kök) och smörj med smör. Häll ca en msk smet i järnet och pressa ihop. Grädda ungefär 30 sekunder tills rånet är klart. Forma till en skål över ett glas eller rulla ihop rånet.

Vi passade på att provsmaka en ny frukt till rånet, tamarillo. Denna frukt luktar som svartvinbär, ser ur som ett övervuxet körsbär utanpå och som en tomat med svarta kärnor inuti. Med risk för en allergisk reaktion ( enl Wikipedia om ni e nyfikna på denna) satte vi i oss denna 40kronorsfrukt och den var faktiskt riktigt god ( inte värd 40 kronor, men ändå)
Så, leta fram ert rånjärn och sätt igång, helt klart värt lite jobb!

Rån med tamarillo


RSS 2.0